21/1/18

Τον στιχουργό Φίλιππο Γράψα τιμά το πολιτιστικό κέντρο ΟΤΕ Κιλκίς στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του

Δελτίο τύπου Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ ν. Κιλκίς  
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ ν. Κιλκίς σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20:00μ.μ. στο Ράντζο Κιλκίς. Τιμώμενο πρόσωπο ο στιχουργός-ποιητής και πρώην υπάλληλος ΟΤΕ Φίλιππος Γράψας.


Ο Φίλιππος Γράψας είναι γέννημα-θρέμα Θεσσαλονικιός. Λάτρεψε την πόλη του και δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Άλλωστε της έχει αφιερώσει τόσους και τόσους στίχους!

Από πολύ μικρός ανακαλύπτει την αγάπη του για την λογοτεχνία και την ποίηση. Στην εφηβεία του αρχίζει να σκαρώνει τα πρώτα του στιχάκια. Το 1982, μετά από παρότρυνση φίλου, γράφει στίχο για τραγούδι, με προορισμό τους ¨Αγώνες τραγουδιού’ της Κέρκυρας που διοργάνωναν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Δήμος Κερκυραίων. Είναι το "Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη".

Ο Χατζιδάκις το διάβασε κι όταν συναντήθηκαν, του έσφιξε το χέρι λέγοντάς του ότι μ’ αυτό που έγραψε είναι σαν να έγραψε σχεδόν τα πάντα(!) και να συνεχίσει να γράφει. Έτσι, αρχίζει να ασχολείται συστηματικά με τον στίχο. Το 1984 εμφανίζεται στη δισκογραφία με την Χριστιάνα και τον Λάκη Παπαδόπουλο (με τα ψηλά ρεβέρ).

Το 1992 πέφτει στα χέρια του Μάριου Τόκα το "Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη" που γράφει αυτό το σπουδαίο ζεϊμπέκικο, που τόσο αγαπήθηκε. Το 1994 ξαναγράφουν δίσκο με τον Τόκα το "Παρέα μ’ έναν ήλιο", απ’ όπου ξεχωρίζουν "Τα Λαδάδικα". Και στους δύο δίσκους βέβαια, ερμηνευτής ο Δημ. Μητροπάνος.

Από εκεί και πέρα πολλές οι επιτυχίες για τον Φίλιππο Γράψα και σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλους δημιουργούς και τραγουδιστές.

Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Στέφανος Κορκολής, Λουδοβίκος των Ανωγείων Γιαν. Ζουγανέλης, Δημ.Μητροπάνος, Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Γλυκερία, Πασχάλης Τερζής, Αλέκα Κανελλίδου, Μανώλης Μητσιάς, Μαριώ, Κατερίνα Κούκα, Λένα Αλκαίου, Δημ. Μπάσης Στ. Διονυσίου, Μελίνα Κανά κ.α. Τελευταίο του τραγούδι, το “Δύσκολη σιωπή” σε μουσική του Σταύρου Σιόλα, με ερμηνεύτρια την Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

Αυτή την εποχή τελειώνει μια δουλειά με τον Θανάση Πολυκανδριώτη και ακολουθεί μια άλλη με τον Χρήστο Νικολόπουλο για τον Στέλιο Διονυσίου.

Για πέντε χρόνια, υπηρέτησε στον Ο.Τ.Ε. Κιλκίς από το 1987 μέχρι το 1992. Έκανε πολλούς φίλους εδώ και θυμάται με νοσταλγία αυτή την περίοδο.

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του Κ.Θ.Β.Ε. (2013-2016).

Το 2010 κυκλοφόρησε από τον Ιανό το βιβλίο του "Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη" που περιλαμβάνει όλους τους στίχους του που έγιναν τραγούδια, αυτοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό υλικό από εκδηλώσεις, γνωριμίες με σημαντικούς καλλιτέχνες που μιλάν για τον Φίλιππο. Στιγμιότυπα δηλαδή από την πορεία του στον χώρο του τραγουδιού.